Zrównoważone rolnictwo

Wierzymy, że stan naszego zdrowia wynika z jakości pożywienia, które asymilujemy, a jakość żywności z natury środowiska które ją zrodziło.

94% suchej masy roślin jest fotosyntetyzowane z atmosfery (ilość), ale właśnie w 6% pochodzących z gleby, zawarta jest jej wartość odżywcza i właściwości organoleptyczne (jakość). Ona dostarcza roślinie aż 24 atomy, dzięki największej energii biochemicznej na Ziemi, wytwarzanej przez mikroorganizmy. Ci wielcy mistrzowie życia odgrywają też kluczową rolę w ochronie gleby przed erozja. Co roku tracimy 12 mln hektarów żyznej gleby w wyniku intensywnych praktyk uprawnych. Jedynie świadome rolnictwo zapewniające równowagę agro-leśno-pasterską podoła pohamować zniszczenie i dostarczyć nam wartościowej żywności.

Żywa, napowietrzona gleba pozwala również winorośli rozwinąć silny system korzeni i czerpać z niej bogactwo mineralne i aromatyczne, które odczuwamy w najwiekszych winach.