Winorośl

"W królestwie roślin, jedynie Wino pozwala człowiekowi zrozumieć prawdziwy smak ziemi" Colette

Winorośl, zadziwiająca liana

Dzika winorośl i winorośl uprawna należą do rodzaju Vitis, z rodziny Vitaceae. Najbardziej znanym gatunkiem rodzaju Vitis jest Vinfera, z której produkowane są odmiany winorośli i winogron stołowych. 

Winorośl to liana o zdumiewającym potencjale witalnym. 

Potrafi przeżyć ponad sto lat, wyrażając charakter swojego środowiska coraz intensywniej z każdym kolejnym rokiem. Na francuskim podgórzu pirenejskim, w wiosce Sarragachies, znajdujemy jeszcze winnice założone w 1820 roku, których endemiczne winorośle uchroniły się przez żarłoczną filokserą. Jednak prawie 97% winnic francuskich to szczepy na amerykańskich « odpornych » na mszycę podkładkach, które sprawdzają się jako “filtr” między rośliną a ciągle obecnym w glebie owadem.

By osiągnąć wysokiej jakości winorośl, potrzebna jest zdrowa i subtelna interwencja człowieka:

- w wyborze nieskazitelnej odmiany rośliny i zdrowej podkładki

- we delikatności rozmnażania wegetatywnego: sadzonkach, nawarstwianiu lub szczepieniu 

- w cierpliwości niezbędnej na zbudowanie solidnych fundamentów winnicy, od których zależy jej odporność na stres (potrzeba aż do 4 lat na regenerację gleby, zakorzenienie wyselekcjowanych sadzonek, starannie szczepionych i dostosowanych do miejsca rozwoju)

- w precyzji przycinania krzewów (zbyt krótkie przycięcia szczepów jest częstym powodem rozwoju chorób grzybiczych gron)

Dziś winnictwo wreszcie zdaje sobie sprawę, że latami zaniedbywało swój kapitał roślinny i zaczyna prowadzić winnice zrównoważone, zdrowe i silne stuletnim potencjałem.

Wiadomo już, że czym starszy szczep tym owoc jego staje się bardziej jakościowy, koncentrując w swoim smaku oryginalne bogactwo terroir. Świadome i cierpliwe tworzenie parceli długowiecznych winnic, to nie tylko ochrona dziedzictwa winiarskiego przed zagrażająca mu uniformizacją smaku, ale i naturalny sposób wzmocnienia jego odporności na zmieniający się klimat.