Champagne

 

Region winiarski Champagne - Verzy

U źródeł apelacji Champagne znajduje się historyczny mit. Champagne to przede wszystkim niespotykana gdzie indziej odmiana terroir, nadające swoim winom niepowtarzalną typowość. Sposoby produkcji wymyślone przez jednego z najsłynniejszych mnichów Dom Pérignon są utrzymywane po dzień dzisiejszy i tylko one dają nam gwarancje oryginalności prawdziwego Szampana. Winiarze z Champagne stworzyli niepowtarzalny obraz swoich win, kojarzony przede wszystkim ze szczęściem. Dzięki swojej drugiej fermentacji w naturalny sposób wytwarzany jest delikatny bąbelkowy mus.

W regionie Champagne nie ma zamków czy domen jak w innych regionach Francji. Maison de Champagne ( dom szampana) określa miejsce produkcji wina.

Ten 35 tysięczny hektarowy region znajduje się jedynie 150 kilometrów na północ od Paryża. Champagne to 319 gmin, rozciągniętych na pięć departamentów: L’Aube, Haute-Marne, la Marne, l’Aisne i Seine et Marne. Klimat kontynentalny ze srogimi zimami. Lato silnie nasłonecznione. Dodając do tego oceaniczną wilgoć.

Podłoże wapienne przyczynia się w dużej mierze do produkcji jakościowych win.

Jedynie trzy szczepy win są autoryzowane do winifikacji: Dwa czerwone Pinot Noir (40 % produkcji) Pinot Meunier (33% produkcji) jak i biały szczep Chardonay (28% produkcji). 

Szampan tworzony jest przez metodę szampańską (méthode champenoise). Jest rezultatem łączenia grona w najwybitniejszym stopniu( par excellence). Istnieje tylko kilka cuvées, które pochodzą z jednej parceli lub z jednej gminy. Winiarz ma możliwość łączenia grona z tego samego lub z innego rocznika. Czerwone grona produkowane są sposobem uzyskania białego wina.

Pod względem sposobów winifikacji, uzyskujemy kilka typów Szampana:

BLANC DE BLANC: Jest to jedyny szampan tworzony z jednego szczepu ( Chardonay). Charakteryzuje się swoją delikatnością.

CHAMPAGNE ROSÉ: Region Champagne, jest jedynym regionem Francji, gdzie mieszanie wina białego z czerwonym do produkcji wina różowego, jest dozwolone. 

CHAMPAGNE SANS ANNÉE: Jest to blend z rożnych millésime jak i różnych szczepów.

CHAMPAGNE MILLÉSIMÉ: Pochodzi jedynie z bardzo dobrych roczników, generalnie raz na 3 lata. Minimalnym okresem starzenia się są trzy lata. Są to wielkie Szampany.

CHAMPAGNE BRUT: Najbardziej znany typ szampana. Jego zawartość cukru nie przekracza 15 gram na litr.

CHAMPAGNE GRAND/ PREMIER CRU:  Grand Cru oznacza, że grona pochodzą jedynie z gmin należących pod względem jakości do Grand Cru czy też Premier Cru.

Są to najczęściej spotykane rodzaje szampanów. Każdy winiarz posiada swój osobisty styl. Przechodząc się po wielkich Maison de Champagne: Krug, Gosset, Veuve- Cliquot, Ruinart, Duval-Leroy jak i mniejszych producentów: Selosse, Égly, Fveselles...odnajdziemy w nich niepowtarzalną jakość i przede wszystkim zaangażowanie w kulturę tradycji istniejącej w tym regionie od kilku już wieków.