Bourgogne

 

 

Region winiarski Bourgogne - Le Clos Vougeot

 

Bourgogne to najmniejszy, a zarazem najróżnorodniejszy region winiarski Francji pod względem apelacji. Jest ich 84. To właśnie w tym regionie znajdziemy wina najbardziej rozchwytywane przez koneserów. Dzięki kulturze zdobytej przez lata doświadczeń i pokoleń burgundzkie Pinot Noir i Chardonay są uważane za najlepsze na świecie. Burgundia region jest prawdziwą kolebką tych dwóch szczepów, których winifikacja została wyniesiona do rangi sztuki.

 

Wyjątkowe położenie Burgundii nadaje heterogenność i specyfikę każdej domenie . Dzięki tej różnorodności zmieniających się z parceli na parcelę klimatów, winnice Burgundii zostały zakwalifikowane przez UNESCO na listę światowego dziedzictwa.

 

Burgundzkie wina, są nieporównywalne. Ogromny wpływ na smak wina ma tutaj geologia regionu. Podłoże wapienne rozpuszcza się, dając swoje osobiste zróżnicowane cechy dla każdej winiarskiej domeny. Wapienie są usiane warstwami mieszając się miejscami z glina wyrzucaną przez pobliskie rzeki. Już mnisi doświadczyli, że Pinot Noir będzie kochać się w skałach wapiennych a glina zrobi bardzo dobrze Chardonay plus wspaniały klimat i nie trzeba tu nic więcej.

W tym raczej chłodnym klimacie Pinot da nam wina mało taniczne ze średnio odczuwanym alkoholem. Wina okrągłe i bogate w owoce czerwone jak żurawina czy czereśnie. Wina lekkie przyjemne do degustowania a zarazem dla wymagających amatorów.

 

Białe Chardonay stanowi około 60 % całej produkcji wina w Burgundii i jest w większości leżakowane w beczkach dębowych przez kilka miesięcy co stanowi rzadkość przy białych winach. Przemieszczając się przez winnice Burgundii, widzimy jego ogromny zasób stylu. Starczy spojrzeć na winnice w regionie Macon gdzie przeważają smaki suszonych, a zarazem świeżych owoców.

W niektórych obecnych tu domenach wina dojrzewają i tworzą nuty miodu i wanilii. Na podniebieniu są delikatne i owocowe.

 

Region Côte de Beaune to dominacja aromatów owoców o białych miąższach, mieszające się z nutami kwiatów. Po kilku latach pojawią się odcienie miodu i suszonych owoców.W ustach są obfite i okrągłe. Oferując nam aromatyczną intensywność i długość w ustach nie maja swojego odpowiednika.

Region Chablis , Chardonay wyłoni  delikatne nuty owoców cytrusowych zielonego jabłka lub akacji w najbardziej wyrafinowanych winach.Na podniebieniu wyraża swoją czystość.

Wina stworzone z Chardonnay wykazują niezwykłą finezje i elegancje

Romanée-Conti, Chambertin, Musigny, Clos de Vougeot to błękitna krew Burgundii, Pinot Noir szczep należący do elity win. Jest najbardziej delikatnym szczepem w świecie winnym, wyrafinowany, okazały, obfity a zarazem wykazujący jego wyjątkową delikatność.

Pinot Noir dało początek wielu innym gronom w świecie: Chardonnay, Aligoté czy pochodzący z regionu Beaujolais - Gamay. Pierwsze pisemne wzmianki pochodzą z XIV wieku. Pinot jest szczepem kapryśnym i trudnym w uprawie. Burgundia, spełnia zaś jego największe oczekiwania. Jest regionem idealnym pod względem klimatu kontynentalnego jak i dostosowania gleb wapiennych dodając do tego savoir-faire rolników. Winorośl ta oferuje nam, szeroki zakres aromatów i ekspresji. Z parceli na parcelę Pinot Noir wyraża coś innego. Jego wyjątkowość jest doceniana przez największych koneserów świata. Burgundzkie Pinot Noir jest uważane za ostatni etap wtajemniczenia w świat win.

 

Wina z Burgundii znajdziecie wkrótce w kolekcji WineMeMore.